logo

hiçliğe

  1. her durduğun basamağı terkederek hiçliğe doğru ilerliyorsun : basamaklar ilimdir, bulunduğun basamağı terketmek demek olan bir sonraki basamağa çıkmak ise yeni ilimdir.
  2. sen kat kat elbiselerle giydirilmişsin : elbiseleri çıkara çıkara, soyuna soyuna nihayet hiçliğe …
  3. hiç ender hiç : su idik, enaniyet ile buz olduk, onu eritip tekrar su olmalıyız. su (hiçlik), buzu suya attık (hiç ender), buz eridi (hiç ender hiç)

————– 26,

  1. gıpta, hased, kıskançlık bir sebep değil sonuçtur. yol değil menzildir. müzahame, münakaşa, münazara, müsabaka ise sebep ve yoldur : hased ve kıskançlık kuyusuna düşüren tuzak.
  2. nasıl ki Cenab-ı hAk mahlukatıyla bize kendini tanıttırıyor, bildiriyor. insanın kendi haletleriyle ve başkalarının haletleriyle ; kendi istidatlarıyla ve başkalarının istidatlarıyla da kendisini bize bildiriyor, tanıttırıyor. insanların istidat ve kabiliyetlerine bu nokta-i nazardan bakmamız gerekiyor. ve tabi başta kendi kabiliyetlerimize. Cenab-ı Hak benimle ve başkalarıyla kendisini bana tanıttırıyor.
  3. İMAN ZİYASI hem NURDUR hem KUVVETTİR.

ZİYA = NUR ve KUVVET

ATEŞ = IŞIK ve ISI,  ışık aydınlatır, ısı yakar, temizler. nur-u iman aydınlatır, kuvvet-i iman yakar, olgunlaştırır, temizler.

  1. nereden geldim (evvel) – nereye gidiyorum (ahir) – burası neresi (zahir) – ben kimim (batın)
  2. bir şey’e ait ameller o şeyin cinsindendir. yani ahirete ait işler dünya cinsinden değildir. (L.157)

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir